Doğal Ürün Nedir?
Doğal ürün, dışarıdan herhangi bir katkı maddesi müdahil olmayan ya da içerisinde hiçbir kimyasal madde bulunmayan, sadece organik ve hayvansal gübre kullanılarak tamamen doğada kendiliğinden yetişen ürünlere doğal ürün denilmektedir.
Yalnızca doğal ve organik ürün terimlerini birbirleri ile aynı özellikler göstermesine rağmen bazı yapılan uygulamalar açısından farklı olarak görülebilir. Organik ürünler sertifikasyon kuruluşları tarafından devamlı surette denetim ve gözetim altında tutulur, organik ürün yetiştiren kimseler tarafından sürekli incelenir ve bu sebeple güvenilirdir. Doğal ürünler ise bilinmeyen ortamlardan ya da yetiştirici kişiye ve kuruma güvenilmeyen yerlerden temin edilirse doğal olmayan ürün doğal olarak gösterilebilir. Şayet doğal üründe aynı organik ürün aşamalarını izliyorsa yalnızca böyle bir koşulda doğal ürün ve organik ürünün eş değer olduğu söylenebilir. Doğal ürünün herhangi bir sertifikası bulunmadığını da belirtmek lazımdır.
Doğal olarak üretilen ürünlerin işlenmesi sürecinde herhangi bir kimyasal ürünün kullanılmaması gerekir. Buna ek olarak ilaçlama sürecinde de doğal ilaç kullanılması gerekmektedir. Bunlardan uzak yetiştirme ortamına sahip ürünleri seçerken ve satın alırken kesinlikle dikkat edilmesi gerekir. Doğallığından emin olunmayan ürünler konusunda hassas olmak gerekmektedir.
Doğal ürün adı üzerinde doğal ama neden organik olamıyor düşüncesi de akıllara gelebilir. Kişinin kendi bahçesinin dalından kopardığı elma kesinlikle doğaldır ama bu ağaca dolayısıyla elmaya farklı bölgelerden gelen kimyasal ürün bulaşmış olabilir ya da meyve ağacının yakınlarında bulunan sanayi bacasından çıkan duman da rüzgâr yoluyla meyveye sinmiş olabilir. Bu tarz sebepler doğal ürünü organik olmaktan uzaklaştırır. Organik ürünün her bir aşaması kontrol halindedir.
Hangi Ürünlere Doğal Ürün Diyebiliriz?
Doğal ürün tanımına esasına geniş kapsamlı olarak bakmak gerekir. Toprak ananın bize sunduğu insan gücü ve emeği ile yetiştirilen her ürün doğaldır. Kendi bahçemizde, tarlamızda yetiştirdiğimiz her türlü sebze ve meyveler doğal ürünlerdir.
Bunun yanında kişinin kendi eliyle işleme tabi tuttuğu ürünler de doğal üründür. İçerisine herhangi ek bir ürün karıştırılmadan yapılan örneğin doğal üzüm pekmezi, doğal ev tarhanası ya da doğal ev sabunu gibi ürünler de dışarıdan herhangi bir takviye ürünle karıştırılmadığı sürece doğal ürün sınıfına girebilirler.
Doğal Ürün ve ECOmark
ECOmark, farklı sektörlerde yer alan ürünlerin ekolojik olduğunu ispatlayan bir çeşit belgelendirme sistemidir. ECOmark için EKO etiket sistemi olduğunu söyleyebiliriz. Tekstil, endüstri, kimya ve buna benzer birçok sektörün ürettiği ürünlerin doğal yaşam koşullarına uygun olduğu, çevreye ve insanlığa duyarlı olduğu ECOmark ile anlaşılabilir.
İlk insanların yaşadığı zamanlardan bugüne değin tarım faaliyetleri değişim geçirmektedir. Özellikle geçtiğimiz yüzyıldan itibaren sanayi ve teknolojinin hızla ivme kastetmesi sebebiyle tarım da değişikliğe uğramıştır. Artık tarımla uğraşan insanlar ürün yetiştiriciliğinde sentetik kimyasal ilaçlar ve mineral gübre gibi doğaya ve çevreye dost ürünler kullanarak ekolojik tarımı desteklemektedir. Eski zamanlarda yapılan geleneksel tarım yöntemlerinin ürünleri olumsuz bir şekilde etkilediği gözlenmiştir. Bu sebeple ülkemizde bu konuda yeni yönetmelikler ve kanunlar çıkarılmış, ekolojik tarıma yön vermek adına devlet eli bu duruma el koymuştur. Devlet sayesinde tarımda artık Uluslararası Standartlar uygulanmaktadır.
Ülkemizde ekolojik ürünlere karşı olan yaklaşımlar gittikçe artış göstermektedir. Bu düşünce sebebiyle üreticiye destek olmak açısından Teknik Kontrol ve Belgelendirme Kuruluşu ekolojik üretim yapan ve ürün satan işletmelere ECOmark ekolojik ürün standartlarına uygun olduğuna dair belge düzenlemektedir. Bu tarz işletmeler yetkili yerlere başvuruda bulunup ECOmark belgesi temin edebilirler. ECOmark ekolojik ürün standardının sağladığı faydalar arasında ürünlerin doğal ortama zarar vermeden üretilmesi, ekolojik ürünlere olan talepte artış, ekolojik ürün üretimi yapan üreticileri desteklemek, bitkisel ve hayvansal ürünlerde sadece ekolojik pazarlama yapmak gösterilebilir.